En aquest apartat del nostre portal volem donar-vos a conèixer històries reals de personatges històrics que tingueren relació entre Catalunya i Mèxic, així com articles d'historiadors professionals al respecte de la història comuna d'ambdos països. Os animamos a participar de nosotros enviándonos vuestros textos

lunes

Abans de l'Independència

De l'any 1808, i del Diario de México, us oferim avui una nota que recorda la gran importància de la indústria textil catalana, que exportava productes per tot el món. Ja arribaven les peces de Barcelona a Mèxic des de finals del segle XVIII. Aquell dia, tal com diu la notícia, algú va perdre unes peces de roba al carrer Tacuba: "Perdidas: El dia 1 de éste, de la oración a las ocho de la noche, del portal de mercaderes, á la calle de Tacuba, 3 piezas de encaje de Barcelona, de dos y medio dedos de ancho; entreguese en el caxon de D. José de Herrera, frente de dicho portal".
Els Portales de Mercaderes son els grans pòrtics situats a ponent del Zócalo, llavors anomenats així, i que avui s'extenen entre els carrers 5 de mayo i 16 de septiembre. En obrir-se l'antic carrer Plateros, avui Madero, el portal va quedar tallar en dues parts. La casa diu que era situada al front dels portals, cosa impossible, perquè hi ha el Zócalo. Potser en un dels laterals de 16 de septiembre, llavors dita Tiapaleros. O un carrer més enllà, on hi havia el carrer de las Capuchinas, avui Venustiano Carranza. Precisament en aquell carrer és on hi havia hagut el Palacio de los Marqueses de Herrera. Era de la seva familia el tal José de Herrera, aficionat a les teles catalanes?
El portal de Mercaderes, el 1883

No hay comentarios:

Publicar un comentario