En aquest apartat del nostre portal volem donar-vos a conèixer històries reals de personatges històrics que tingueren relació entre Catalunya i Mèxic, així com articles d'historiadors professionals al respecte de la història comuna d'ambdos països. Os animamos a participar de nosotros enviándonos vuestros textos

lunes

Un mapa de Catalunya hecho en México

Buscando información en el Institut Cartogràfic de Catalunya hemos encontrado este fantástico mapa de Catalunya. Está editado en la Ciudad de México en 1947 por la "Confederació d'Entitats Catalanes" y realizado por el profesor Antoni Bargés.
Lluïsa, Antoni i Josep Bargés eren tres germans gironins mestres. Durant les primeres dècades del segle XX estudien a l’Escola Normal de Girona. Exerciran en diferents poblacions catalanes durant la monarquia i la Segona República, en pau i en guerra. Lluïsa exercirà a Sant Jaume de Llierca, Sant Antoni de Vilamajor i Barcelona. Antoni farà de mestre a Lloret de Mar, Vinyoles d’Orri, Esponellà i Cassà de la Selva. Josep treballarà primer a l’Hospitalet de Llobregat, en una escola privada sota els auspicis de l’Associació Protectora de l’Ensenyança Catalana, i després a les escoles públiques de Mieres, a la Garrotxa, i de Calafell. Amb l’ocupació del país per l’exèrcit franquista marxaran a l’exili. Primer a França i posteriorment a Mèxic. Establerts a la ciutat de Córdoba (estat de Veracruz), treballaran des del 1940 al Colegio Cervantes, un dels col·legis creats amb l’ajuda econòmica del Govern espanyol a l’exili. Hi treballaran fins a la dècada dels vuitanta, quan es jubilen. Tots tres moriran a l’exili mexicà, la seva segona pàtria.

1 comentario:

  1. Companys,
    Gràcies pel vostre bloc que és tot un plaer. Només dir-vos que m'ha fet il·lusió veure aquest mapa ja que el seu autor fou un cosí de la meva àvia i malgrat la distància de l'exili vam poder mantenir el contacte i fins i tot en un viatge a Mèxic vaig poder conèixer a Antoni Bargés. Aquest mapa el guardo a casa com un autèntic tresor, perquè ho és.

    ResponderEliminar