En aquest apartat del nostre portal volem donar-vos a conèixer històries reals de personatges històrics que tingueren relació entre Catalunya i Mèxic, així com articles d'historiadors professionals al respecte de la història comuna d'ambdos països. Os animamos a participar de nosotros enviándonos vuestros textos

martes

"Historia de una mujer" del catalán Eusebi Planas, el primer cómic mexicano

Esta referencia la encontramos en varios documentos y nos sorprende conocer que el primer cómic mexicano era la "Historia de una mujer", del catalán Eusebi Planas. "En México, la historieta surgió como estrategia publicitaria; cuando en 1880 una tabacalera ilustró las cajetillas con una serie a la que llamaron "Historia de una mujer" de 102 litografías elaboradas por un artista catalán llamado Eusebio Planas, el texto era insertado en el pie de la imagen. Al respecto, Adriana Malvido, en un artículo sobre la historieta mexicana, explica que cuando la caricatura política tenía cierta trayectoria, "Historia de una mujer" aparece como lo más cercano al lenguaje de la historieta". 
Segons les dades que se’ns faciliten, la companyia tabaquera El Buen Tonoencarregà a Eusebi Planas la realització de 102 cromos (ampliant la història de l’àlbum original amb més escenes) com a promoció per als seus cigars. Malgrat que aquesta informació es troba repetida diverses vegades a internet sense facilitar més dades i que hi ha la reproducció de dos suposats cromos d’aquesta sèrie (de característiques qualitatives prou diferents entre ells), poc sabem del tema. Thelma Chamorro, en la seva monografia sobre els cromos d’El Buen Tono, afirma que no se sap quan fou fundada aquesta companyia, malgrat que les primeres dates fiables són del 1895, quinze anys després de la publicació de l’àlbum de la Història de una mujer i només dos anys abans de la mort de Planas. A més, malgrat donar moltes informacions sobre els cromos d’aquesta marca, no esmenta aquesta sèrie ni cap vinculació d’Eusebi Planas amb l’empresa. Per això hauríem de deixar en quarentena aquesta informació que tothom repeteix. Hi ha fins i tot alguns llibreters de vell que arriben a afirmar –sense especificar la font- que primer foren els cromos d’El Buen Tono i després l’àlbum cromolitogràfic.

1 comentario:

  1. Amics,
    Buscant informació complementària de la Història de una mujer" m'he trobat amb la vostra necessària pàgina.
    Només us pregaria que anomenéssiu quines fonts heu utilitzat i d'on han sortit les fotografies. Així d'aquesta manera internet es visualitza més com a treball col·lectiu.
    Si trobo alguna cosa que us pugui interessar us l'envio.

    ResponderEliminar